Pilegrimstur til Praha oktober 2019.

I høstferien reiste en gruppe på 19 personer på pilegrimstur til Praha. Seks av deltagerne var fra Ålesund. Det som gjorde denne reisen annerledes, var at fire barn var med i gruppen, og de bidro med masse latter og morsomheter.

Vi hadde en lokal guide med oss fra Molde, et kjent navn i kirken: Jan Havlas. Han og fruen snekret et flott program som gjorde at resten av gruppen bare kunne nyte hvert øyeblikk og sted.

På vår første dag ble det sightseeing gjennom byen. Praha er kjent for sine mange kirketårn og spir. Den som elsker arkitektur, fikk i tillegg en stor fornøyelse ved å observere de mangfoldige bygningene.

Et av hovedfokusene på denne reisen er Jesusbarnet fra Praha, eller mest kjent som Santo Nino. Kirken hvor statuen befinner seg, var alltid full av turister. Mange grupper hadde bestilt messe god tid i forveien. Til tross for kort varsel om vårt besøk, ble vi mottatt av en av prestene som bodde der. Etter en lang presentasjon av stedet og velsignelse av presten fikk gruppen låne kapellet til andakt og bønn. Vi ba spesielt for våre menigheter i Molde og Ålesund, og for misjonsarbeidet i Kirken siden vi er i oktober.

Samme dag reiste vi til et ungdomssenter som lå litt utenfor byen, drevet av Salisianerordenen. Deres grunnlegger er Don Bosco, en kjent helgen i Kirken. Deres fasiliteter var enorme og flere hundre barn og unge strømmet dit daglig. Dette stedet ble raskt godt likt av våre egne barn som var med på turen.

Neste dag var målet Prahas borg. Midt i borgen ligger den praktfulle katedralen som det tok flere hundre år å få ferdigbygd. I denne katedralen hviler også den hellige Jan Nepomuk, skytshelgen for skriftemålet.

Den siste hele dagen av reisen ble tilbrakt i Teresin. Det var en konsentrasjonsleir hvor mange av jødene under andre verdenskrig ble sendt til. Teresin var bare et mellomstopp før de fleste ble videresendt til dødsleirer som Auschwitz. Besøket gjorde et dypt inntrykk på alle.

Vår pilegrimstur måtte komme til en slutt. Vi reiste hjem glade og takknemlige for nye minner, og vi satte pris på større fellesskap. Vi ønsker å takke Jan og Stefania som har gjort reisen perfekt. Prikken over i-en var all den gode varierende mat vi fikk smake. Og tsjekkisk øl anbefales på det varmeste!

Her er bildene fra turen: